All in one search

Ime podjetja

Create date

-

ZRS Bistra Ptuj Utrinek iz delavnice EOL 123Delavnice o e-mobilnostiV septembru je na Ptuju potekala čezmejna delavnica »E-mobilnost – nove priložnosti«, ki je bila organizirana v okviru projekta »E-SME – Mobilnost sreča MSP-je«, sofinanciran iz Programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020. Njen glavni cilj je krepitev čezmejne konkurenčnosti in inovativnosti ter spodbujanje evropskega sodelovanja na področju inovacij, mreženja in sodelovanja pri razvoju storitev in proizvodov za mikro, mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju: MSP-ji). V novembru Avstrija gosti tudi inovacijski forum za e-mobilnost: katere izdelke in storitve za e-mobilnost potrebujejo naše regije, v torek, 5. decembra pa bo v okviru projekta organiziran tudi inovacijski forum E-mobilnost: strokovnjaki vas podpirajo pri razvoju vaše nove poslovne ideje. Forum bo potekal v Avstriji v dvorani Hügellandhalle St. Margarethen an der Raab. Več informacij o projektu na: http://www.bistra.si/course/e-mobilnost-sreca-msp ali na www.e-sme.info.

ZRS Bistra Ptuj
www.bistra.si

Vrtnarija Trajnice Golob Klančič EOL 123Domača vrtna prstIndustrijsko črpanje šote na ogromnih naravnih nahajališčih predvsem severne Evrope je v zadnjem stoletju povzročilo revolucijo v vrtnarstvu. Ker je šota mnogo lažja od običajne prsti, je mnogo bolj primerna za transporte na velike razdalje. Danes imamo ogromno izpustov toplogrednih plinov zaradi industrijske obdelave šote in zaradi dolgih transportov, s šotišči so devastirane cele pokrajine in na trgu je močno vprašljiva kvaliteta cenenih sadik. Šota omogoča gojenje vsakovrstnih sadik z uporabo kemičnih pomočnikov zelo na hitro in poceni. Njihova trpežnost pri nakupu ni pomembna, zato jih potrošniki kupujejo vedno znova in znova. Tudi tiste, ki bi jih zaradi njihove narave lahko kupili in posadili samo enkrat, zase in za svoje potomce. V vrtnariji Trajnice Golob-Klančič smo uspeli ohraniti znanje prejšnjih generacij vrtnarjev in filozofijo, ki zagovarja povezanost človeka z naravo. V vsakem kotičku zemlje se je namreč skozi milijone let oblikovala plodna prst in nanjo so se naselile rastline, ki jim tamkajšnji življenjski pogoji ustrezajo. Zato smo prepričani, da v naši navadni vrtni prsti, obogateni le z organskimi domačimi gnojili, uspeva ogromno vrst in sort trajnic, tako divjih (avtohtonih) kot tudi požlahtnjenih (vrtnarskih), ki so uporabne za vsakršne, tudi moderne človekove potrebe - od rastlinskih čistilnih naprav, zelenih streh, divjih cvetočih travnikov, do trpežnih nasadov cvetja v vrtovih in javnih nasadih. V naši vrtnariji to dokazujemo z bogato ponudbo sadik trajnic, vzgojenih v navadni vrtni prsti in ne v šotnici, brez transporta čez pol Evrope.

Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič
www.trajnice.com

Tift EOL 123Večina ekoloških tiskalnikov se danes ponaša z varčnim tiskanjem s skromno porabo kartuše ali tonerja in z energetskim prihrankom v funkciji. Na ta način je možno prihraniti kar nekaj sredstev. Pri Toshibi pa so izdelali večnamensko napravo, ki omogoča večkratno uporabo papirja. Modeli e-Studio Eco&Hybrid imajo zmožnost, da že potiskani papir enostavno pobrišejo in ponovno uporabijo. Na ta način lahko organizacije prihranijo do 80 % porabljenega papirja, saj se vsakodnevno natiska ogromno dokumentov, ki jih potrebujemo le kratek čas. Poleg manjše porabe papirja in manjše količine odpadkov se učinek pozna pri manjših emisijah ogljikovega dioksida in porabi vode kot posledice izdelave papirja. Pri tiskanju se lahko izbira med klasičnim tiskom s permanentnim tonerjem ali s posebnim modrim črnilom, ki ga je mogoče izbrisati. Tift d.o.o. je specializirano podjetje za industrijske in poslovne tiskalniške rešitve, ki so prilagojene poslovnim procesom. Na tak način uporabnikom omogočamo visoko produktivnost na vseh ravneh poslovanja ob optimalni kakovosti izpisov, nizkih stroških ter najmanjših možnih okoljskih obremenitvah.

Tift d.o.o.
www.tift.si

Weishaupt EOL 123Toplotne črpalke SplitWeishauptove toplotne črpalke Split so ugodna rešitev in z enostavno montažo za stavbe s toplotno potrebo do 15 kW. Split izvedba pomeni, da je toplotna črpalka ločena: v eno zunanjo enoto, ki zajema toploto iz zunanjega zraka in jo prečrpa v notranjost hiše, ter na notranjo enoto (stenska naprava) za razdelitev toplote in gretje sanitarne vode. Toplotna črpalka Split ogreva zanesljivo pri zunanjih temperaturah do -20 °C. Zunanja naprava je lahko nameščena v vrtu ali neposredno ob hišni steni. Dimovodni sistem ter dimnik pri toplotni črpalki nista potrebna, delovanje pa je zelo tiho, tako zunaj kot znotraj. Split tehnika je zastopana v večmilijonskem številu in deluje zanesljivo ter učinkovito. Serijsko vgrajena obtočna črpalka ustreza energijskemu razredu A, pri visokih zunanjih temperaturah pa se lahko toplotna črpalka Split uporablja za hlajenje hiše. Primerna je tudi za hibridno rešitev, kjer se lahko uporabi npr. obstoječi ogrevalni kotel za kritje višjih potreb, v območju delne obremenitve pa deluje izključno samo varčna toplotna črpalka.

Weishaupt d.o.o.
www.weishaupt.si

Statistični urad RS EOL 123Tok odpadkov, Slovenija 2016V Sloveniji je v 2016 nastalo skoraj 5,5 milijona ton odpadkov, od tega je bilo 18 % komunalnih odpadkov. Prebivalec Slovenije je tako v 2016 v povprečju proizvedel 476 kg komunalnih odpadkov. Poleg odpadkov, nastalih v 2016 v Sloveniji, se je v tem letu 992.000 ton odpadkov v Slovenijo uvozilo (za predelavo); večina teh odpadkov (88 %) je bila pripeljana k nam iz drugih držav članic EU. V istem letu smo iz Slovenije izvozili (za predelavo) blizu 884.000 ton odpadkov, večino (98 %) v druge države članice EU. 68 % (4,4 milijona ton) celotne količine doma nastalih in uvoženih odpadkov je bilo usmerjenih v predelavo, 13 % (0,8 milijona ton) v druge načine ravnanja z odpadki (predvsem v začasno skladiščenje) in 6 % (0,4 milijona ton) v odstranjevanje. Z odlaganjem na odlagališča odpadkov je bilo odstranjenih blizu 138.000 ton odpadkov, od tega je bilo 57 % komunalnih odpadkov.

Statistični urad RS
www.stat.si