All in one search

Ime podjetja

Create date

-

sofinanciranje EOL_118V družbi ELES koordiniramo projekt s področja pametnih omrežij SINCRO.GRID, ki ga je Evropska komisija letos februarja izbrala in najbolje ocenila na razpisu za sredstva programa Instrument za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility - CEF). Vrednost projekta znaša 88,6 milijonov evrov, od tega je bil na razpis CEF prijavljen Ukrep v vrednosti 81,7 milijonov evrov. Evropska komisija bo Ukrep sofinancirala do vrednosti 40,5 milijonov evrov. SINCRO.GRID je investicijski projekt, ki predstavlja inovativno sistemsko integracijo več zrelih tehnologij, kjer izkoriščamo medsebojne sinergije med predlaganimi rešitvami, da maksimiramo investicijski učinek na dva sosednja elektroenergetska sistema in zagotavljamo prihodnje regionalne učinke. Projekt izvajajo štirje partnerji iz Slovenije in Hrvaške: ELES, HOPS, SODO in HEP-ODS. Koordinator projekta je ELES, pri čemer projektne ekipe vseh sodelujočih partnerjev koordinira skupina na meddržavnem nivoju.

ELES, d.o.o.
www.eles.si

THE4BEES V_ERDF_EOL_118Trajnostni razvoj, vedno bolj razširjen koncept, lahko definiramo kot srečevanje izkazanih potreb brez ogrožanja možnosti zadovoljevanja potreb prihodnjih generacij. Zavedanje pomembnosti trajnostnega delovanja in razvoja sodobne družbe je globalno prepoznana smer napredka. Pomemben element trajnostne rasti predstavlja tudi učinkovita raba energije, kar s sprejetim ciljem zmanjšanja rabe energije za 20 % do leta 2020 potrjuje tudi EU. Energetska učinkovitost je temeljna globalna prioriteta in rdeča nit, ki ji sledi projekt The4Bees, ki je sofinanciran iz programa Interreg Alpski prostor. Projekt se osredotoča predvsem na mehki del energetske učinkovitosti – spodbujanje sprememb obnašanja uporabnikov javnih stavb k bolj racionalni rabi energije. Preko soustvarjalnih procesov se razvijajo inovativne IKT aplikacije, ki uporabnike vodijo k učinkovitejši rabi energije. Projekt na slovenski strani vodita energetska agencija KSSENA iz Velenja in E-zavod iz Ptuja. Več o projektu The4Bees najdete na http://www.alpine-space.eu/projects/thefourbees.

E-zavod, zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev
www.ezavod.si

GoOpti EOL__118V spletno platformo GoOpti je vključenih že več kot 550 voznikov, ki vsak mesec v 45 mest prepeljejo več 32.800 potnikov. V šestih letih je z njimi prepotovalo že več kot 801.500 potnikov. Rezervacija prevoza do enega izmed evropskih letališč ali mest je zelo preprosta – prek spletne strani ali mobilne aplikacije. Slednja poskrbi za posamezniku prilagojeno uporabniško izkušnjo, saj omogoča natančen pregled nad prejetimi SMS-sporočili o času odhoda ali spremembah prevoza in dostop do kupljenih kart tudi na lokacijah brez internetne povezave. GoOpti je pred kratkim dosegel nov mejnik, saj se je uspešno povezal z globalnim rezervacijskim sistemom Amadeus, ki združuje blizu 700 letalskih družb, več kot 87.000 hotelskih nastanitev in 30 največjih rent-a-car podjetij z vsega sveta. Tako je vožnja s podjetjem GoOpti postala še bolj dostopna tudi za vse tiste, ki iskanje ugodnih letalskih vozovnic raje prepustijo potovalnim agentom in drugim posrednikom. Integracija GoOpti platforme s sistemom Amadeus omogoča, da agentje sočasno z nakupom letalske vozovnice avtomatsko prejmejo tudi ponudbo za prevoz do letališča.

GoOpti
www.goopti.com

Saint-Gobain-Rigips EOL__118EPD za sisteme sten in stropovŽe leta 2014 je Rigips Avstrija pridobil okoljske izjave za vse proizvedene plošče v Bad Aussee-ju, v katerih so na voljo vse informacije o življenjskem ciklusu uporabe od zibelke do groba. Tako imenovane izjave tipa III zagotavljajo informacije o porabi energije in virih, a tudi obseg prispevka k učinku tople grede, zakisljevanja, evtrofikaciji, tanjšanju ozonskega plašča in smoga. Vključuje tudi informacije o tehničnih lastnostih, ki so potrebne za oceno učinkovitosti gradnje v stavbah, o zvočni izolaciji in vplivu na kakovost zraka v zaprtih prostorih. Rigips Avstrija je prvo podjetje v Avstriji, ki je pridobilo EPD ne samo za posamezne plošče, temveč za celotni sistem montažnih sten in stropov. Tako lahko sedaj arhitekti, gradbeni fiziki ali nosilci projektov precej lažje načrtujejo s pomočjo trajnostne in okolju prijazne gradnje.

Saint Gobain Rigips
www.rigips.si

Hotel-Park EOL__118Koncert Siddharte na strehi Hotela ParkStreha Hotela Park se je na dan Zemlje (22. 4. 2017) za en večer spremenila v koncertno prizorišče. Legendarna rock skupina Siddharta je izvedla koncert brez močnih zvočnikov in brez pretiranega light showa, samo z akustičnimi inštrumenti. Pa vendar je bilo občinstvo zelo navdušeno. Dogodek pod zvezdnim nebom na strehi hotela, trinajst nadstropij od tal slovenske prestolnice, je bil vsekakor nekaj posebnega. Kot ekološko ozaveščen in trajnostno naravnan hotel smo v Parku dan Zemlje vzeli za svoj praznik, zato tudi prireditev ni smela biti energetsko potratna in škodljiva okolju. Kultni Siddhartovci so koncert izvedli z minimalno porabo energije, a z veliko duha in občutka. Obiskovalce smo povabili, naj do Tabora pridejo peš ali z javnim prevozom, in če le zmorejo, naj se tudi na streho hotela Park povzpnejo po stopnicah, da bi v mestu pustili čim manjši ogljični odtis. In res jih je večina namesto dvigala izbrala stopnice.

Hotel Park Ljubljana
www.hotelpark.si