All in one search

Ime podjetja

Create date

-

Bevo - razvoj tehnologij mesnih nadomestkov, kot je rastlinski burger

26. Avg 2019

Tehnoloski park LjubljanaEkipa BevoEkipa Bevo, zmagovalka tekmovanja Climate Launchpad, ki ga organizira CO NOT – Center odličnosti nizkoogljične tehnologije v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in s Tehnološkim parkom Ljubljana d.o.o., se bo novembra pomerila na svetovnem izboru zelenih idej na Nizozemskem. Ekipa, ki jo sestavljata mikrobiolog in biotehnolog, je komisijo prepričala z razvojem mesnega nadomestka oziroma rastlinskega burgerja, ki temelji na rastlinskih proteinih in bo prav kmalu na voljo na slovenskih policah. Ker sta soustanovitelja naravoslovca, je bilo za razvoj ideje in podjetja ključno pridobiti tudi podjetniška znanja. Ta znanja in nekaj denarnih nagrad, ki so jima olajšale začetno pot, sta pridobila na različnih tekmovanjih - Climathon, Kikštater – Izziv za 5 EUR, Mladi zmaji, EIT Food RIS Innovation in Climate Launchpad. Kmetijstvo zavzema skoraj polovico površin na zemlji, porabi četrtino sladke vode in uničuje ekosisteme. Zeleno omreŽje avgust 2019 okolje141 19 www.zelenaslovenija.si/zeleno-omrezje Zaradi neučinkovitosti predelave mesa in ob tem visokega CO₂ izpusta vidita prihodnost v alternativah. Zaradi zasičenosti trga ju bolj kot proizvodnja mesnih nadomestkov zanima razvoj novih tehnologij, ki bi omogočale razvoj mesnih arom in molekul, ki jih najdemo samo v mesu in bi lajšale prehod na rastlinske proteine. »Želeli bi postati nekakšen tehnološko rastlinski Intel,« ambiciozno razkrije načrte za prihodnost član ekipe Luka Sinček.

Tehnološki park Ljubljana d.o.o.
www.tp-lj.si